Pokud máte intoleranci laktózy (jako já) nebo prostě z jakýchkoli důvodů nepijete kravské mléko, ale milujete horkou čokoládu a nechcete se jí vzdát, mám pro vás osvědčený recept.
Suroviny:
- 1 pórek
- 3/4 lžíce másla
- 1 bobkový list
- 1 kostka zeleninového bujónu
- 2 střední brambory
Na másle krátce osmažte pórek, dokud se nerozvoní. Přidejte brambory nakrájené na malé kostičky a zalijte vodou. Až voda začne vařit, přidejte zeleninový bujón a bobkový list. Vařte do změknutí brambor. Potom vyjměte bobkový list a polévku rozmixujte.
Většinou není třeba dosolovat, bujon je slaný dost, ale pokud je potřeba, samozřejmě dosolte.
Dobrou chuť! :)
Suroviny:
- 1 zralé avokádo
- 2 rajčata
- 1 větší stroužek česneku
- citronová nebo limetková šťáva (na 1 avokádo asi 1 lžíce šťávy)
- sůl
- pepř
Avokádo vydlabejte a rozmačkejte vidličkou. přidejte rajčata nakrájená na malinké kostičky, prolisovaný česnek a citronovou nebo limetkovou šťávu. Dochuťte solí a pepřem.
Podávejte s tortillovými chipsy nebo s opečeným toastovým chlebem či s bagetkou.
Dobrou chuť! :)
Suroviny:
- špagety (doporučuji celozrnné)
- olej
- 1 menší cibule nebo jarní cibulka
- 1 stroužek česneku
- 1 konzerva krájených rajčat
- asi 2 "hroudičky" mraženého listového špenátu
- 1 konzerva tuňáka
- bazalka
- sůl
- pepř
Na oleji si osmažte cibulku, přidejte rajčata, tuňáka, česnek a špenát. Nechte podusit. Před koncem už jen dochuťte solí, pepřem a bazalkou. Smíchejte s uvařenými špagetami.
Dobrou chuť! :)
Suroviny:
- kousek másla
- 1 menší cibule
- 2 středně velké brambory
- brokolice
- 1 kostka zeleninového bujónu (nemusí být)
- sůl
- pepř
Na másle osmažte cibuli, přidejte brokolici, brambory a zalijte vodou. Až voda začne vařit, přidejte bujón, osolte, opepřete a nechte vařit, dokud nebudou brambory i brokolice měkké. Potom rozmixujte polévku tyčovým mixérem.
Dobrou chuť!
Suroviny:
(2 porce)
- 1 menší cibule
- kousek másla
- plechovka krájených rajčat
- olivy
- sůl
Po hodně dlouhé době (po 2 letech!) přidávám další z receptů pro studenty. Jelikož jsem od září přestala ze zdravotních důvodů chodit do menzy a vařím si obědy i večeře, vyzkoušela jsem spoustu rychlých, jednoduchých, levných a (většinou) zdravých jídel. Takže se tady teď recepty budou asi objevovat častěji.
A teď už k dnešnímu receptu na rychlou bramboračku (doba přípravy 30 minut).
Na 1 porci potřebujete:
- kousek másla nebo lžičku olivového oleje
- 1 velké rajče nebo cherry rajčátka
- 4 vejce
- mléko
- sůl
- bazalka- čerstvá nebo sušená
Na másle nebo olivovém oleji nechte asi 1 minutu opékat rajčata. Rozšlehejte vejce, osolte, přidejte trošku mléka (chuť je pak jemnější) a pokud máte, můžete přidat nastrouhaný parmazán